Kolacja
Sałatka z kurczakiem i borówką
Sałatka z kurczakiem i borówką
Czas przygotowania:
30 min
Trudność:
6/10
Ocena:
Składniki
– Filet z piersi z kurczaka – 100 g
– Szpinak – 50 g
– Borówki amerykańskie – 50 g
– Ogórek zielony – 50 g
– Cebula czerwona – 25 g
– Ser, feta – 25 g
– Orzechy włoskie – 15 g
– Oliwa z oliwek – 5 g
– Bazylia (suszona) – 2 g
– Czosnek granulowany – szczypta
– Pieprz czarny mielony – szczypta
– Sól – szczypta
Sos malinowy:
– Syrop klonowy – 10 g
– Pieprz czarny mielony – szczypta
– sól – szczypta
– Maliny – 30 g
– Oliwa z oliwek – 10 g
– Ocet jabłkowy – 10 g
Opis przygotowania:
- Do małej miseczki dodaj czosnek w proszku, suche liście bazylii, czarny pieprz i sól.
- Wymieszać i przyprawić mieszanką przypraw obie strony piersi z kurczaka.
- Rozgrzać dużą patelnię na średnio wysoki ogień.
- Dodać olej na patelnię, a następnie dodać przyprawione piersi z kurczaka.
- Smażyć każdą stronę przez 4-6 minut. Dopóki obie strony nie będą ładnie przypieczone, a po przekrojeniu nie będą już różowe.
- Zdjąć z patelni i pozostawić na 3 minuty. Pokroić kurczaka w plastry i odstawić na bok.
- Podać sałatkę: do dużej miski dodać szpinak, ogórka, borówki, czerwoną cebulę, orzechy włoskie, fetę i pokrojonego w plastry kurczaka.
Sos:
- Zmiksuj w blenderze wszystkie składniki do połączenia.