Dieta FODMAP na Zespół Jelita Drażliwego (IBS)

 

Dieta FODMAP (czy inaczej nazywana low FODMAP) zyskuje coraz większą popularność nie tylko w Polsce, ale i w wielu innych krajach. Należy do grupy diet specjalistycznych, które dzięki odpowiedniej kompozycji produktów wykazują właściwości terapeutyczne. W niniejszym wpisie skupimy się na produktach wskazanych i przeciwwskazanych oraz zaleceniach dotyczących diety. 

Sprawdź, jakie są zasady diety low FODMAP.

 

Na czym polega dieta FODMAP?

 

Dieta FODMAP stosowana jest w terapii chorób jelitowych – między innymi zespołu jelita drażliwego (IBS) czy zespołu rozrostu bakteryjnego (SIBO), aczkolwiek nadal badana jest jej skuteczność także w innych jednostkach chorobowych. 

Nazwa diety to skrót od “fermentujące oligosacharydy, disacharydy, monosacharydy i poliole”, który określa składniki przeciwwskazane w tej diecie. 

 

Jakie składniki zaliczamy do poszczególnych grup?

  • fruktoza: wybrane owoce, syrop glukozowo-fruktozowy czy miód
  • laktoza: produkty mleczne z wyjątkiem żółtego sera
  • fruktany: zboża, czosnek, cebula, szparagi
  • galaktany: nasiona roślin strączkowych
  • poliole: substancje słodzące – ksylitol, sorbitol

 

Produkty o wysokiej zawartości FODMAP są źródłem fermentacji w jelitach – u osób chorych na IBS czy SIBO mogą powodować wzdęcia, gazy, biegunki, bóle brzucha czy zaparcia.  

 

Produkty wskazane i przeciwwskazane w diecie low FODMAP:

 

Zastosowanie odpowiednich produktów w diecie low FODMAP ma kluczowe znaczenie w terapii i wyciszeniu objawów chorób jelitowych. Poniżej znajdziesz listę produktów wskazanych i przeciwwskazanych w diecie low FODMAP.

 

Wśród produktów przeciwwskazanych w diecie low FODMAP wymienia się:

  • owoce: morele, brzoskwinie, jabłka, gruszki, nektarynki, śliwki, suszone owoce, mango
  • warzywa: czosnek, cebula, brokuły, kalafior, kapusta
  • nasiona roślin strączkowych: soczewica, fasola czerwona, fasola biała, groszek zielony
  • mleko i produkty mleczne: produkty mleczne zawierające laktozę
  • mięso i ryby: wędzone produkty mięsne, konserwy, kiełbaski, krewetki, owoce morza
  • produkty zbożowe: zawierające gluten – z pszenicy, jęczmienia i żyta

 

Początkowo może wydawać się, że dieta FODMAP ma wiele produktów wykluczonych, co może powodować trudności w kompozycji smacznego posiłku. 

 

Wśród produktów wskazanych w diecie low FODMAP wymienia się:

  • owoce: banany, ananas, papaja, kiwi, arbuz, maliny, truskawki, pomarańcza, rabarbar
  • warzywa: szpinak, cukinia, sałata, dynia, pomidory, papryka, marchew, bakłażan, cukinia, ogórek, rzodkiewka, jarmuż, seler korzeniowy, ziemniaki
  • mleko i produkty mleczne: produkty mleczne bez laktozy
  • mięso i ryby: drób, jagnięcina, wołowina, wieprzowina i ryby
  • produkty zbożowe: niezawierające glutenu – jaglane, gryczane, owsiane bezglutenowe, z komosy ryżowej

 

Wykorzystanie wyłącznie produktów o niskiej zawartości FODMAP wpływa pozytywnie na przebieg chorób jelitowych – m.in. remisję IBS czy SIBO.

Jeśli nie chcesz martwić się o prawidłową kompozycję diety jelitowej, wybierz dietę FODMAP od cateringu dietetycznego 5 Posiłków Dziennie!

@5posiłkówdziennie
Polecane posty