30 min
4/10
– bulion warzywny 125ml
– olej rzepakowy 5ml
– ciecierzyca z zalewy 125g
– cebula 25g
– ziemniaki 40g
– śmietanka 18% 15ml
– czosnek 1/2 ząbka
– przyprawy: kmin rzymski, pieprz, sól, płatki chili
W garnku na oleju zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać starty czosnek, smażyć jeszcze przez ok. 1 – 2 minuty co chwilę mieszając.
Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz kmin rzymski. Doprawić solą oraz zmielonym pieprzem, smażyć mieszając przez ok. 1 minutę. Zwiększyć ogień, dodać ciecierzycę (razem z zalewą) a po chwili wlać bulion. Zagotować na dużym ogniu. Zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 10 minut do miękkości ziemniaków. Odstawić z ognia i po kilku minutach dodać śmietankę i całość zmiksować na krem w stojącym blenderze. Dodać resztę przypraw i wymieszać.