podwieczorek
Lekko kokosowy krem z batatów
Lekko kokosowy krem z batatów
Czas przygotowania:

30 min

Trudność:

5/10

Ocena:
Składniki

– ½ szklanki mleka (125ml)
– 1 łyżeczka masła (6g)
– 100g batata
– ½ ząbka czosnku (2g)
– 220ml bulionu warzywnego
– 15g cebuli
– 25ml mleczka kokosowego
– Przyprawy: Pieprz biały, sól

Opis przygotowania:
  1. Bataty kroimy w kostkę, cebulę siekamy.
  2. Na maśle obsmażamy posiekaną cebulę z czosnkiem.
  3. Dodajemy pokrojone bataty.
  4. Zalewamy całość bulionem oraz mlekiem i gotujemy przez 25 minut.
  5. Całość miksujemy na gładka masę dodając mleczko kokosowe, doprawiając solą oraz pieprzem.
  6. Wykładamy na talerz.