Kolacja
Placuszki z wędzonego twarogu z czarnuszką, sosem musztardowym i mini ogóreczkami
Placuszki z wędzonego twarogu z czarnuszką, sosem musztardowym i mini ogóreczkami
Czas przygotowania:
25 min
Trudność:
5/10
Ocena:
Składniki
– 10g mąki orkiszowej,
– 1 szt. jaja,
– 1 łyżeczka siemienia lnianego (5g)
– 80g twarogu wędzonego
– 3g czarnuszki,
– ½ łyżki oleju (5g)
– ½ łyżeczki musztardy (5g)
– 50g jogurtu naturalnego,
– 2g chrzanu tartego,
– Ogórki konserwowe mini
– Przyprawy: słodka papryka, sól, pieprz
Opis przygotowania:
- Przygotowujemy pastę z siemienia lnianego: zaparzamy siemię wrzątkiem i mieszamy do uzyskania gęstej masy.
- Wędzony twaróg umieszczamy w dużej misce, dodajemy słodką paprykę, wbijamy jajko, dodajemy mąkę i pastę z siemienia.
- Łączymy składniki blenderem do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy czarnuszkę i mieszamy ręcznie. Pozostawiamy do związania się masy na około 10-15 minut. Rozgrzewamy olej, smażymy na małym ogniu małe kotleciki.
- Przygotowujemy sos: mieszamy jogurt, musztardę, chrzan tarty, szczyptę soli i pieprzu.
- Układamy na talerz kotleciki, obok sos musztardowy i mini ogórki.