Kolacja
Placuszki z wędzonego twarogu z czarnuszką, sosem musztardowym i mini ogóreczkami
Placuszki z wędzonego twarogu z czarnuszką, sosem musztardowym i mini ogóreczkami
Czas przygotowania:

25 min

Trudność:

5/10

Ocena:
Składniki

– 10g mąki orkiszowej,
– 1 szt. jaja,
– 1 łyżeczka siemienia lnianego (5g)
– 80g twarogu wędzonego
– 3g czarnuszki,
– ½ łyżki oleju (5g)
– ½ łyżeczki musztardy (5g)
– 50g jogurtu naturalnego,
– 2g chrzanu tartego,
– Ogórki konserwowe mini
– Przyprawy: słodka papryka, sól, pieprz

Opis przygotowania:
  1. Przygotowujemy pastę z siemienia lnianego: zaparzamy siemię wrzątkiem i mieszamy do uzyskania gęstej masy.
  2. Wędzony twaróg umieszczamy w dużej misce, dodajemy słodką paprykę, wbijamy jajko, dodajemy mąkę i pastę z siemienia.
  3. Łączymy składniki blenderem do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy czarnuszkę i mieszamy ręcznie. Pozostawiamy do związania się masy na około 10-15 minut. Rozgrzewamy olej, smażymy na małym ogniu małe kotleciki.
  4. Przygotowujemy sos: mieszamy jogurt, musztardę, chrzan tarty, szczyptę soli i pieprzu.
  5. Układamy na talerz kotleciki, obok sos musztardowy i mini ogórki.