Śniadanie
Waniliowa kaszka manna z syropem klonowym i frużeliną porzeczkową
Waniliowa kaszka manna z syropem klonowym i frużeliną porzeczkową
Czas przygotowania:

30 min

Trudność:

6/10

Ocena:
Składniki

– 350 ml mleka
– 70g kaszy manny
– 1 łyżka cukru wanilinowego (10g)
– 10g ekstraktu waniliowego
– 1 łyżka erytrolu (10g)
– 90g porzeczek czarnych ( mogą być mrożone)
– ½ łyżeczki skrobi ziemniaczanej (5g)
– 35g erytrytolu
– 10g syropu klonowego

Opis przygotowania:
  1. Kaszka: Wlej do garnka mleko. Dodaj kaszę i słodzik i cały czas mieszaj aż zgęstnieje. Po wystudzeniu kaszka powinna być półpłynna- przekładamy ją na talerz
  2. Przygotowujemy frużelinę: Owoce umieszczamy w garnku i zasypujemy erytrolem. Gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając przez około 15-30 minut, aż owoce puszczą sok.  Mąkę mieszamy dokładnie z łyżką zimnej wody, tak by nie było grudek. Do gotującego się soku dodajemy mieszankę mąki, mieszamy. (Najlepiej najpierw dodać połowę mieszaniny z mąki i wody- jeśli frużelina będzie zbyt rzadka, dolać resztę) Gotujemy przez około 3-4 minuty.
  3. Gotową, lekko przestudzoną frużelinę wykładamy na gotową kaszkę. Całość polewamy syropem klonowym.