Obiad
Wędzone tofu z zieloną fasolką marynowaną w papryczce chili i kaszą jaglaną
Wędzone tofu z zieloną fasolką marynowaną w papryczce chili i kaszą jaglaną
Czas przygotowania:

30 min

Trudność:

6/10

Ocena:
Składniki

– 50g kaszy jaglanej
– 125g fasolki szparagowej
– 20ml wody
– 100g tofu wędzonego
– ½ łyżeczki skrobi ziemniaczanej (6g)
– ½ łyżki oleju (5g)- do tofu
– 30g koncentratu pomidorowego
– 30g cebuli
– 1,5 łyżki oleju (15g)- do sosu
– 10g sosu sojowego
– 1 ząbek czosnku (4g)
– 3g imbiru świeżego
– 3g papryczki chilli
– 1 łyżeczka cukru trzcinowego (6g)
– Przyprawy: papryka ostra, słodka

Opis przygotowania:
  1. Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie a’l dente około 6 minut, a następnie należy przelać ją zimną wodą.
  2. Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
  3. Tofu kroimy w dużą kostkę, doprawiamy papryką ostrą i słodką, obtaczamy w skrobi ziemniaczanej i smażymy na rozgrzanym oleju.
  4. Przygotowujemy sos: koncentrat pomidorowy, chili, cukier trzcinowy, cebulę, czosnek, imbir, olej i sos sojowy zblenduj na pastę.
  5. Przesmażamy fasolkę i po chwili należy przesunąć ją na bok patelni. Należy  podsmażyć ją przez około 60 sekund, aż uwolni swoje aromaty.
  6. Wlej około 20ml wody i wymieszaj razem zawartości patelni. Sos powinien być dość gęsty.
  7. Wyjmij fasolkę ( bez sosu), na patelnię dodaj tofu aby wymieszać z nim pastę.
  8. Ułóż na talerz ugotowaną kaszę, fasolkę i tofu pokryte sosem.