Obiad
Żółte curry z dorszem bałtyckim, ryż czerwony i pieczone pomidorki
Żółte curry z dorszem bałtyckim, ryż czerwony i pieczone pomidorki
Czas przygotowania:

35 min

Trudność:

6/10

Ocena:
Składniki

– filet z dorsza bałtyckiego 200g
– olej rzepakowy 5ml
– pomidorki koktajlowe 100g
– ryż czerwony suchy 60g
– olej kokosowy 5g
– cebula 15g
– żółta pasta curry 3g
– mleczko kokosowe 70g
– bakłażan 15g
– sos rybny 2g
– przyprawy: kurkuma, sól, pieprz, imbir mielony

Opis przygotowania:

Dorsza umieść na papierze do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym, natrzyj lekko olejem rzepakowym i dopraw lekko ziołami. Piecz w piekarniku około 15-20 minut w temperaturze 185 stopni Celsjusza. W tym samym lub innym naczyniu umieść pomidorki koktajlowe. Na patelni rozgrzej olej kokosowy i podsmaż cebulę, imbir i bakłażana. Dodaj żółtą pastę curry oraz kurkumę i smaż chwilę do uwolnienia aromatu. Wlej mleczko kokosowe, sos rybny, sok z limonki i gotuj przez 6-8 minut na średnim ogniu. Dorsza po wyjęciu z piekarnika pokrój w kostkę lub podziel widelcem na mniejsze części. Dodaj do curry, gotuj jeszcze przez 4-5 minut do przejścia aromatów. Podawaj z upieczonymi pomidorkami i ryżem czerwonym, ugotowanym wg instrukcji na opakowaniu.