Kolacja
Kaszotto z kaszy jaglanej z plastrami piersi z kurczaka, pomidorami i cukinią
Kaszotto z kaszy jaglanej z plastrami piersi z kurczaka, pomidorami i cukinią
Czas przygotowania:

40 min

Trudność:

7/10

Ocena:
Składniki

– łyżeczka oliwy z oliwek (5ml)
– 1/3 szklanki bulionu low fodmap (80ml)
– 1/4 puszki pomidorów krojonych (60g)
– 1/3 małej cukinii (80g)
– kasza jaglana sucha (40g)
– pół piersi z kurczaka (100g)
– sól, pieprz, bazylia, oregano

Opis przygotowania:

Na oliwie podgrzać pokrojone pomidory bez skórki. Dodać uprażoną kaszę jaglaną i bulion (gotowany bez cebuli, czosnku i białej części pora). Gotować na wolnym ogniu przez około 20 minut (w razie potrzeby dodać więcej wody). 5-8 minut przed końcem gotowania dodać pokrojoną w kostkę cukinię. Danie doprawić solą, pieprzem i posiekaną bazylią. W międzyczasie kurczaka oczyścić z błonek, natrzeć przyprawami i piec w naczyniu żaroodpornym w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 20 minut. Po upieczeniu pokroić w plastry i podać razem z kaszotto.