Obiad
Łosoś teriyaki z ryżem jaśminowym i azjatycką surówką z ogórka
Łosoś teriyaki z ryżem jaśminowym i azjatycką surówką z ogórka
Czas przygotowania:

25 min

Trudność:

7/10

Ocena:
Składniki

– łosoś świeży (150g)
– łyżeczka syropu klonowego (5g)
– łyżeczka oleju sezamowego (5ml)
– łyżeczka sosu sojowego bezglutenowego (5ml)
– łyżeczka soku z limonki (5ml)
– sól, pieprz
– 50g ryżu jaśminowego
– ogórek zielony (50g)
– marchew (50g)
– łyżeczka sezamu (5g)
– łyżeczka octu ryżowego (5ml)

Opis przygotowania:

Syrop klonowy, sos sojowy, olej sezamowy i limonkę wymieszać. Posmarować nim dokładnie łososia z każdej strony. Upiec rybę w piekarniku w 180 stopniach przez około 20 minut. Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Ogórka (razem ze skórką) i obraną marchewkę pociąć w plasterki.
Dodać pozostałe składniki i wymieszać.