Kolacja
Penne w sosie napoletana z serem mozzarella i pieczoną cukinią
Penne w sosie napoletana z serem mozzarella i pieczoną cukinią
Czas przygotowania:

25 min

Trudność:

4/10

Ocena:
Składniki

– makaron penne pełnoziarnisty suchy 50g
– cukinia świeża 140g
– ser mozzarella 15g
– pomidory krojone w puszce 150g
– oliwa z oliwek 5g
– czosnek 1/2 ząbka
– przyprawy: tymianek, sól, pieprz, bazylia świeża

Opis przygotowania:

Makaron ugotuj al dente wg instrukcji na opakowaniu (około 6-8 minut). Cukinię pokrój w grubsze plastry, posyp tymiankiem i lekko posól. Połóż plasterki na patelni z rozgrzaną oliwą z oliwek (może być też patelnia grillowa). Podsmaż równomiernie z dwóch stron, cukinia na początku puści trochę wody. W garnku podgrzej pomidory krojone, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz i świeżą bazylię. Makaron wyłóż na talerz razem z cukinią, polej sosem i ułóż kawałki mozzarelli.