Obiad
Pulpeciki z fetą
Pulpeciki z fetą
Czas przygotowania:
40 min
Trudność:
7/10
Ocena:
Składniki
– Pomidory z puszki – 200 g
– Gnocchi – 150 g
– Mięso wołowe mielone – 150 g
– Jaja kurze całe – 1 sztuka
– Ser, feta – 25 g
– Cebula – 20 g
– Pietruszka, liście – 6 g
– Czosnek – 5 g
– Oliwa z oliwek – 5 g
– Zioła prowansalskie – 5 g
– Ocet balsamiczny – 3 g
– Sól – szczypta
– Pieprz czarny mielony – szczypta
Opis przygotowania:
- Mięso połącz z pozostałymi składnikami (feta, czosnek, jajko, pieprz, sól). Za pomocą dłoni uformuj kuleczki i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika na około 30 minut, temperatura 180°C.
- Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj sos pomidorowy, przyprawy oraz ocet. Wymieszaj. Doprowadź do wrzenia. Włóż upieczone pulpety i ponownie wymieszaj.
- Całość posyp natką pietruszki.
- Podawaj z gnocchi ugotowanym według zaleceń producenta.