Obiad
Pulpeciki z fetą
Pulpeciki z fetą
Czas przygotowania:

40 min

Trudność:

7/10

Ocena:
Składniki

– Pomidory z puszki – 200 g
– Gnocchi – 150 g
– Mięso wołowe mielone – 150 g
– Jaja kurze całe – 1 sztuka
– Ser, feta – 25 g
– Cebula – 20 g
– Pietruszka, liście – 6 g
– Czosnek – 5 g
– Oliwa z oliwek – 5 g
– Zioła prowansalskie – 5 g
– Ocet balsamiczny – 3 g
– Sól – szczypta
– Pieprz czarny mielony – szczypta

Opis przygotowania:
  1. Mięso połącz z pozostałymi składnikami (feta, czosnek, jajko, pieprz, sól). Za pomocą dłoni uformuj kuleczki i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika na około 30 minut, temperatura 180°C.
  2. Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj sos pomidorowy, przyprawy oraz ocet. Wymieszaj. Doprowadź do wrzenia. Włóż upieczone pulpety i ponownie wymieszaj. 
  3. Całość posyp natką pietruszki.
  4. Podawaj z gnocchi ugotowanym według zaleceń producenta.