Kolacja
Sałatka z kurczakiem i borówką
Sałatka z kurczakiem i borówką
Czas przygotowania:

30 min

Trudność:

6/10

Ocena:
Składniki

– Filet z piersi z kurczaka – 100 g
– Szpinak – 50 g
– Borówki amerykańskie – 50 g
– Ogórek zielony – 50 g
– Cebula czerwona – 25 g
– Ser, feta – 25 g
– Orzechy włoskie – 15 g
– Oliwa z oliwek – 5 g
– Bazylia (suszona) – 2 g
– Czosnek granulowany – szczypta
– Pieprz czarny mielony – szczypta
– Sól – szczypta

Sos malinowy:
– Syrop klonowy – 10 g
– Pieprz czarny mielony – szczypta
– sól – szczypta
– Maliny – 30 g
– Oliwa z oliwek – 10 g
– Ocet jabłkowy – 10 g

Opis przygotowania:
  1. Do małej miseczki dodaj czosnek w proszku, suche liście bazylii, czarny pieprz i sól. 
  2. Wymieszać i przyprawić mieszanką przypraw obie strony piersi z kurczaka.
  3. Rozgrzać dużą patelnię na średnio wysoki ogień.
  4. Dodać olej na patelnię, a następnie dodać przyprawione piersi z kurczaka.
  5. Smażyć każdą stronę przez 4-6 minut. Dopóki obie strony nie będą ładnie przypieczone, a po przekrojeniu nie będą już różowe. 
  6. Zdjąć z patelni i pozostawić na 3 minuty. Pokroić kurczaka w plastry i odstawić na bok.
  7. Podać sałatkę: do dużej miski dodać szpinak, ogórka, borówki, czerwoną cebulę,  orzechy włoskie, fetę i pokrojonego w plastry kurczaka.

Sos:

  1. Zmiksuj w blenderze wszystkie składniki do połączenia.