Śniadanie
Zielona shakszuka z zielonym groszkiem
Zielona shakszuka z zielonym groszkiem
Czas przygotowania:
25 min
Trudność:
6/10
Ocena:
Składniki
- Jaja kurze całe - 2 sztuki
- Groszek zielony (mrożony) - 100 g
- Szpinak - 100 g
- Cebula - 50 g
- Ser, feta - 30 g
- Orzechy włoskie - 20 g
- Sok z cytryny - 6 g
- Czosnek - 5 g
- Oliwa z oliwek - 5 g
- Kmin rzymski - szczypta
- Kolendra (ziarna) - szczypta
- Pieprz czarny mielony - szczypta
- sól - szczypta
Opis przygotowania:
- Podgrzej olej na nieprzywierającej lub żeliwnej patelni, dodaj cebulę i czosnek.
- Gotuj przez 3-4 minuty na małym ogniu, często mieszając, aż cebula stanie się półprzezroczysta.
- Dodaj przyprawy i wymieszaj, aby się połączyły.
- Dodaj szpinak i groszek, wymieszaj i gotuj na średnim ogniu, aż soki ze szpinaku się zredukują, a groszek ugotuje.
- Dodaj sok z cytryny i wymieszaj do połączenia.
- Dopraw solą i pieprzem, a następnie użyj łyżki, aby zrobić małe przestrzenie dla jajek.
- Wbij jajka do powstałych dołków, przykryj patelnię i gotuj przez 5 minut. Możesz przykryć patelnię, aby uzyskać szybszy rezultat, ale szpinak straci swój żywy zielony kolor.
- Na wierzch dodaj ser i pokruszone orzechy włoskie i podawaj na ciepło.