@5posiłkówdziennie
Dieta FODMAP (czy inaczej nazywana low FODMAP) zyskuje coraz większą popularność nie tylko w Polsce, ale i w wielu innych krajach. Należy do grupy diet specjalistycznych, które dzięki odpowiedniej kompozycji produktów wykazują właściwości terapeutyczne. W niniejszym wpisie skupimy się na produktach wskazanych i przeciwwskazanych oraz zaleceniach dotyczących diety.
Sprawdź, jakie są zasady diety low FODMAP.
Na czym polega dieta FODMAP?
Dieta FODMAP stosowana jest w terapii chorób jelitowych – między innymi zespołu jelita drażliwego (IBS) czy zespołu rozrostu bakteryjnego (SIBO), aczkolwiek nadal badana jest jej skuteczność także w innych jednostkach chorobowych.
Nazwa diety to skrót od “fermentujące oligosacharydy, disacharydy, monosacharydy i poliole”, który określa składniki przeciwwskazane w tej diecie.
Jakie składniki zaliczamy do poszczególnych grup?
- fruktoza: wybrane owoce, syrop glukozowo-fruktozowy czy miód
- laktoza: produkty mleczne z wyjątkiem żółtego sera
- fruktany: zboża, czosnek, cebula, szparagi
- galaktany: nasiona roślin strączkowych
- poliole: substancje słodzące – ksylitol, sorbitol
Produkty o wysokiej zawartości FODMAP są źródłem fermentacji w jelitach – u osób chorych na IBS czy SIBO mogą powodować wzdęcia, gazy, biegunki, bóle brzucha czy zaparcia.
Produkty wskazane i przeciwwskazane w diecie low FODMAP:
Zastosowanie odpowiednich produktów w diecie low FODMAP ma kluczowe znaczenie w terapii i wyciszeniu objawów chorób jelitowych. Poniżej znajdziesz listę produktów wskazanych i przeciwwskazanych w diecie low FODMAP.
Wśród produktów przeciwwskazanych w diecie low FODMAP wymienia się:
- owoce: morele, brzoskwinie, jabłka, gruszki, nektarynki, śliwki, suszone owoce, mango
- warzywa: czosnek, cebula, brokuły, kalafior, kapusta
- nasiona roślin strączkowych: soczewica, fasola czerwona, fasola biała, groszek zielony
- mleko i produkty mleczne: produkty mleczne zawierające laktozę
- mięso i ryby: wędzone produkty mięsne, konserwy, kiełbaski, krewetki, owoce morza
- produkty zbożowe: zawierające gluten – z pszenicy, jęczmienia i żyta
Początkowo może wydawać się, że dieta FODMAP ma wiele produktów wykluczonych, co może powodować trudności w kompozycji smacznego posiłku.
Wśród produktów wskazanych w diecie low FODMAP wymienia się:
- owoce: banany, ananas, papaja, kiwi, arbuz, maliny, truskawki, pomarańcza, rabarbar
- warzywa: szpinak, cukinia, sałata, dynia, pomidory, papryka, marchew, bakłażan, cukinia, ogórek, rzodkiewka, jarmuż, seler korzeniowy, ziemniaki
- mleko i produkty mleczne: produkty mleczne bez laktozy
- mięso i ryby: drób, jagnięcina, wołowina, wieprzowina i ryby
- produkty zbożowe: niezawierające glutenu – jaglane, gryczane, owsiane bezglutenowe, z komosy ryżowej
Wykorzystanie wyłącznie produktów o niskiej zawartości FODMAP wpływa pozytywnie na przebieg chorób jelitowych – m.in. remisję IBS czy SIBO.
Jeśli nie chcesz martwić się o prawidłową kompozycję diety jelitowej, wybierz dietę FODMAP od cateringu dietetycznego 5 Posiłków Dziennie!