Sniadanie
Pasta z pieczonej czerwonej papryki i sera typu feta, pieczywo pełnoziarniste i świeże warzywa
Pasta z pieczonej czerwonej papryki i sera typu feta, pieczywo pełnoziarniste i świeże warzywa
Czas przygotowania:

35 min

Trudność:

3/10

Ocena:
Składniki

– papryka czerwona świeża 50g
– ser typu feta/ser typu śródziemnomorskiego 50g
– serek śmietankowy naturalny 25g
– suszone pomidory (bez oleju) 10g
– czosnek 1/2 ząbka
– papryczka chili świeża 1/4 sztuki lub mniej (wg uznania)
– sok z cytryny do skropienia
– sól szczypta
– pieprz szczypta
– dobrej jakości chleb pełnoziarnisty o zweryfikowanym składzie 4 kromki po 15g
– ogórek szklarniowy 1/4 sztuki

Opis przygotowania:

Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego. Układamy na blaszce, pieczemy w piekarniku 20-30 minut w 180 stopniach Celsjusza, aż skórka papryki ściemnieje i pomarszczy się. Ostudzoną paprykę obieramy ze skórki. W pojemniku umieszczamy wszystkie składniki i miksujemy na gładką pastę, Jeśli będzie zbyt gęsta, dolewamy troszkę zimnej wody. Gotową pastę podajemy z pieczywem i świeżymi warzywami.